"Dogscape" tentoonstelling van Gerda Steegmans en Caroline Coolen


Tentoonstelling ‘Dogscape’ – Gerda Steegmans & Caroline Coolen


Tijdens de jarenlange vriendschap tussen deze twee kunstenaars drong de behoefte op om samen te exposeren rond hun gemeenschappelijke geliefde thema’s: de hond en het landschap. De precaire relatie tussen mens en natuur zijn voor beide kunstenaars een permanente actualiteit, waarnaar ze voortdurend refereren.

Het beeldend werk van Gerda Steegmans kan gezien worden als een soort verslag of weergave van dagdagelijkse indrukken en gewaarwordingen tijdens wandelingen in het veld en omgeving. De hond is steeds aanwezig gezelschap. De hond is onmisbaar en gaat gelijk op in het landschap. Deze beelden geven suggesties weer van overgangen, vervagingen, hond wordt landschap, landschap wordt hond. Takken en restanten uit de natuur, die Gerda reeds jaar en dag verzamelt dragen bij tot deze suggestieve landschapstaferelen, nu en dan worden details uitvergroot en een poot wordt een tak of andersom. Nostalgie en verlangen, angst voor verlies van schoonheid en vergankelijkheid spelen een rol in haar werk.

De protagonist die Coolen naar voor schuift is veeleer een ruighond. In deze installatie refereert ze naar Delta, de hond die in Pompeï een vreselijke dood stierf tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. In de 19e eeuw warden, onder leiding van de archeoloog Fiorelli, de holtes die ontstaan waren door het vergaan van organisch materiaal in de versteende aslaag in Pompeï en Herculaneum opgevuld (met gips) en opgegraven. Hierdoor werd het drama maar ook het dagelijks leven ven de welvarende romeinse stad Pompeï gereconstrueerd. Deze casts en in het bijzonder de cast van de hond is voor Coolen een bron van inspiratie. Geboeid door geschiedenis, het dier in de beeldende kunst en sculptuur in het bijzonder, heeft geleid tot deze nieuwe installatie.
Opening en receptie
Vrijdag 21 maart - 19.30u
Open
Zaterdag 22 maart 2014 tot en met zondag 27 april 2014. Elke zaterdag en zondag van 14.00u tot 18.00u.
Vrije toegang
Gasthuiskapel, Graethempoort 3bis, Borgloon

www.carolinecoolen.com
http://gerdasteegmans.com
www.artborgloon.be
www.borgloon.be