d'Ursel & d'Ursel " DEUX PERLES " van 29 maart tot en met 3 mei, zaterdag, zondag en Paasmaandag geopend van 14.00 u tot 18.00 u

d'Ursel & d'Ursel " DEUX PERLES " Fotografie en Film.

Henri d’Ursel, cineast.

Henri d’Ursel werd geboren in 1900. In de jaren 20 woonde hij in Parijs. In 1929 schreef hij het filmscenario voor de surrealistische film La Perle, onder het pseudoniem Henri d’Arche. De film is gebaseerd op een verhaal van schrijver Georges Hugnet, die hij toevallig ontmoet had in een Parijs café. Het resultaat van deze samenwerking is een Belgische surrealistische film gemaakt in Parijs. Terug in Brussel was hij betrokken bij verschillende initiatieven in relatie tot de Belgische film. Hij was bevriend met Henri Storck en 25 jaar lang vice-president van het Koninklijk Belgisch Filmarchief.

Roland d’Ursel, fotograaf.

Roland d’Ursel werd geboren in 1926. Hij was gekend in de Parijse en Belgische kunstwereld van na de oorlog. Rene Magritte, Pierre Alechinsky, Brassai, Constant Permeke, Tristan Tzara en Paul Eluard zijn enkele van de grote namen die voor hem hebben geposeerd. Elk van deze belangrijke kunstenaars werd in eigen omgeving geportretteerd op een wijze die nu nog zeer hedendaags overkomt. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met, CINIMATEK Brussel, het Museum voor Fotografie te Charleroi en Galerie Ronny van de Velde te Antwerpen.

Curator Herman Van den Boom.

Gastspreker: Dhr. Xavier Canonne, directeur du Musée de la Photographie Charleroi.

De film “ La Perle “ duurt 35 minuten en wordt doorlopend vertoond tijdens de openingsuren van de tentoonstelling.

 

Comments